Olie verversen op een scooter

Je moet de olie op je scooter minstens één keer per jaar verversen. Zo voorkom je dure reparaties en blijft je motor optimaal werken. Hoe vaak je de olie moet verversen, hangt echter af van hoe vaak je rijdt. Lees je gebruikershandleiding om de optimale hoeveelheid olie voor je scooter te vinden. Het verversen van de olie op je scooter is een eenvoudige klus die in minder dan 5 minuten geklaard kan worden.

Eerst moet je het oliepeil controleren. Er is een peilstok die je uit de motor kunt schroeven. Hoewel het misschien niet zo nauwkeurig is als een meter, zal het u laten weten of de olie ververst moet worden. Bovendien kunt u de olie controleren door de motor een paar minuten te laten draaien. Als de olie heet is, is dat een teken dat de olie moet worden vervangen. Het is belangrijk op te merken dat als u de motor laat draaien, u rubberen handschoenen wilt dragen. Anders kunt u uw handen verbranden.

De volgende stap is het verwijderen van de olieaftapplug. De meeste scooters hebben een aftapplug die zich aan de linkerkant van de motor bevindt. Om deze te verwijderen heeft u een dopsleutel nodig. Na het verwijderen van de plug, moet u het gebied spoelen met water om al het vuil te verwijderen. Zodra het gebied schoon is, kunt u de plug terug op zijn plaats schroeven.

Vervolgens moet u de nieuwe olie in de motor gieten. De meeste scooters hebben een spuit of trechter die u moet gebruiken om de nieuwe olie in de vulopening te gieten. Als u een spuit of trechter gebruikt, moet u ten minste driekwart van de aanbevolen olie kunnen toevoegen.

U moet ook controleren op lekkage rond de aftapplug. Meestal ziet u een kleine afdichting of ring tussen de olieaftapplug en het transmissiehuis. Voordat u de olieaftapplug terugplaatst, moet u deze licht aandraaien.

Een laatste ding om te doen voordat u begint met het verversen van de olie is om de scooter op een vlakke ondergrond te zetten. Zorg ervoor dat de bodem van de motor niet ongelijk is, want dit kan van invloed zijn op de aflezing die u op de peilstok krijgt.

Tot slot moet u de nieuwe olie testen. De kwaliteit van de motorolie heeft invloed op uw kilometerstand. Het gebruik van olie van hoge kwaliteit zal de brandstofefficiëntie verbeteren en de koolstofvorming verminderen. Tot slot moet u een product gebruiken dat is gecertificeerd door de Japanse Automotive Standards Organization. De JASO MA-certificering is vooral belangrijk als u een handgeschakelde scooter gebruikt.

De keuze van het juiste type olie is cruciaal om de levensduur van uw motorfiets te garanderen. Synthetische olie heeft bijvoorbeeld chemische eigenschappen waardoor het minder snel kapot gaat door hitte. Andere soorten olie zijn conventionele natuurlijke olie en hybride olie. Door de motor van je scooter goed gesmeerd te houden, zorg je voor een langere en leukere rit.